Een spel voor iedereen

Pro-streamer en stemacteur Friskk heeft een groot bereik, en niet alleen met haar melodieuze stemgeluid. Ze spreekt zich ook uit voor rassengelijkheid, houdt haar streamingfans aan het lachen met grappen en grollen en zorgt in haar vrije tijd voor een gezonde dosis zelfzorg. Hoe flikt de Renaissance-gamer dat allemaal? We gingen direct naar de bron om haar geheimen te ontdekken.
Geschreven door : Herman Miller Gaming Gepubliceerd: 27/08/2021

NAAR VOREN SPELEN

“Ik ben gewoon voor de lol met streamen begonnen, samen met mijn beste vriend Jake en nog een paar anderen. Op een dag heb ik een stap teruggezet en tegen mezelf gezegd: ‘Waarom doe je dit? Wat is nou eigenlijk echt mijn doel in de streamingwereld?’ Een verschil maken in het leven van andere mensen, of het nu ging om fondsenwerving voor een goed doel of om interactie met mensen in de community, gaf me een gevoel van zingeving – veel meer dan werken in de horeca of detailhandel deed.

Voor de platforms waarop ik content creëer, is inclusie een onderwerp waar ik nooit bang voor ben om me erover uit te spreken. Omdat ik niet alleen een vrouw ben, maar ook een vrouw van kleur, ben ik in mijn leven al heel wat onvriendelijke mensen tegengekomen. Omdat ik weet hoe de wereld in elkaar zit, doe ik altijd mijn best om mensen bewust te maken van de huidige ontwikkelingen, een inclusieve omgeving te creëren waar ik ook ben en anderen eraan te herinneren dat vriendelijkheid niets kost. De meest waardevolle les die mijn grootmoeder me leerde was vriendelijkheid en ik verspreid dat in elk aspect van mijn leven. Vriendelijk zijn voor anderen, anderen behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden en niets terugverwachten zijn een paar van de beste lessen die me zijn bijgebracht.”

VAN GAMER TOT CREATOR

“Op een dag, toen ik in een Xbox Live partychat zat, vroeg een vriend van een vriend of ik soms streamer was. Want hij zei dat ik zo klonk, en dat ik eens moest kijken naar streaming en Twitch. Na een beetje onderzoek zei ik tegen mezelf: ‘Weet je, dit is eigenlijk wel iets wat ik graag zou willen doen!’

Ik verdiepte me in succesvolle streamingpraktijken en verwerkte die in mijn stream. Ik verdiepte me in sociale media, netwerken en maniertjes en op een gegeven moment bestudeerde ik zelfs kleurentheorie! Toen mijn stream eenmaal begon te groeien, heb ik mijn baan als serveerster en in de detailhandel opgezegd. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Wat ik zo leuk vond aan creatief zijn, is de mogelijkheid om jezelf naar buiten te treden en andere creatieve uitlaatkleppen te ontdekken om je talenten de vrije loop te laten. Stemacteren was nooit iets wat ik had overwogen of waar ik zelfs maar aan had gedacht totdat ik begon met streamen. Mensen gaven constant commentaar over hoe geweldig ze mijn stem vonden en dat zette me aan om de mogelijkheden voor stemacteren te verkennen. Ik begon met audioboeken, wat best leuk was, maar toen werd ik via mijn stream benaderd voor een job als stemactrice in een game getiteld Hollow Knight! Als ik aan de productiekant van games werk, of het nu voice acting of hosting is, merk ik altijd de verschillende uitdagingen en sferen op. Het heeft me eerlijk gezegd nieuw respect gegeven voor anderen in deze verschillende rollen binnen gaming.”

SCHERP BLIJVEN DANKZIJ ZELFZORG

“Voor mezelf zorgen was niet altijd iets waar ik goed in was, maar de laatste jaren heb ik de tijd genomen om het te leren. Je kunt altijd klein beginnen en dan verder gaan tot waar jij je prettig bij voelt! Ik heb ingezien dat als ik niet goed voor mezelf zorg, dat dat op een bepaalde manier aan mijn stream te zien is. Als ik niet goed eet, niet genoeg slaap en niet sport, heb ik geen energie en ben ik mentaal nogal futloos.

En als ik op de knop ‘stop uitzending’ druk, zorg ik ervoor dat ik de stekker er echt helemaal uittrek en me loskoppel door weg te lopen van mijn pc en me over te geven aan activiteiten die mijn leven opvrolijken. Ik heb twee knappe hondenzonen, Indy en Tango, met wie ik het grootste deel van mijn tijd doorbreng. Elke dag brengen ze me zoveel plezier en ik zorg ervoor dat ik net zoveel vreugde in hun leven breng – of het nu is door naar het park te gaan, lange wandelingen te maken of op avontuurlijke tochten te gaan om op te laden en nieuwe ervaringen op te doen. Als ik niet met ze op stap ben, is tuinieren een andere activiteit die me helpt te ontspannen. Als kind zat ik al veel in de tuin met mijn grootmoeder. Het is de meest therapeutische hobby die ik voor mezelf kan doen. Ik heb meer dan 30 planten. Tegen niemand zeggen, hoor!”

BEREID JE VOOR OP ‘NO PAIN, ALL GAIN’

“De dingen waarvan ik gebruik maak als ik content maak en werk doe, zijn belangrijk voor me omdat ik er zo veel tijd aan besteed. Ik had nooit begrepen hoe belangrijk ergonomie is totdat ik mijn Herman Miller-stoel kreeg. Vroeger had ik een gamingstoel die de zijkanten van mijn dijen afknelde en me zowel been- als rugpijn opleverde. Er waren dagen dat ik niet kon wachten om gewoon weer in bed te kruipen. Sinds ik mijn Sayl-stoel heb, is al die pijn weg... Ik wist niet dat een stoel zo goed voor me kon zijn! Ik heb ook heupen die er niet om liegen, dus ik waardeer het dat de Embody-stoel ook gemaakt is voor mensen zoals ik, met een groter lichaamstype. Soms heb ik het gevoel dat dat bij andere meubels wel eens over het hoofd wordt gezien.

Mijn tweede favoriete item is de Ollin-monitorarm. Het is zo soepel en gemakkelijk om mijn monitoren zomaar even aan te passen. Dat is een voordeel dat ik heel erg waardeer! Ik heb al veel monitorbeugels gebruikt, maar Ollin verplettert echt alle concurrentie.”


Dit interview is ingekort en bewerkt.

Friskk’s opstelling

Friskk’s opstelling

“Ik had nooit begrepen hoe belangrijk ergonomie is totdat ik mijn Herman Miller-stoel kreeg. Vroeger had ik een gamingstoel die de zijkanten van mijn dijen afknelde en me zowel been- als rugpijn opleverde. Er waren dagen dat ik niet kon wachten om gewoon weer in bed te kruipen. Sinds ik mijn stoel heb, is al die pijn weg... Ik wist niet dat een stoel zo goed voor me kon zorgen!”