Je levensstijl in de gaten houden

Xaryu is net zo geïnteresseerd in competitief gamen (hij is een level 60 mage!) als in persoonlijke gezondheid. Hij zet de gamegemeenschap aan tot actie door spelers aan te moedigen zowel hun lichaam als hun stats te verbeteren. Als hij geen WoW-arenamatches van hoog kaliber streamt, leidt hij live video-workouts met spelers die gezonde gewoontes in hun dagelijks doen en laten willen integreren. We spreken met Xaryu over hoe hij fitness heeft ‘gegamificeerd’ voor zijn volgers, hoe hij een positieve mindset heeft behouden en over zijn reis naar zelfontplooiing.

VAN BREEKPUNT TOT EVENWICHT

“Toen ik 20 of 21 was, zat ik op de universiteit. Ik speelde ontzettend veel'. Niet 'gamede' Ik deed waarschijnlijk te weinig aan lichaamsbeweging. En ik keek naar mezelf in de spiegel en ik voelde me gewoon fragiel en slap. Misschien was ik ook wel vaker ziek, of in ieder geval niet supergezond en ik dacht, weet je wat, er moet iets veranderen. Dit is gewoon niet goed. Ik moet dit voor mezelf veranderen, mijn eigen mindset.
Ik denk dat het belangrijk is om je levensstijl door te lichten. Is elk moment van de dag een leermoment dat me duwt in de richting van de persoon die ik wil zijn?”

VOEL JE BETER, SPEEL BETER

“Integratie is echt belangrijk voor me omdat mensen altijd vragen, ‘Hoe krijg ik meer beweeglijkheid in mijn schouders?’ Of ‘Hoe voorkom ik rugpijn?’ Vaak willen we op die gebieden verbeteren en soepeler worden. Maar wat ook erg belangrijk is, is de levensstijl. Als we ’s morgens een uur of drie kwartier yoga doen, maar vervolgens 12 uur zittend op kantoor doorbrengen, dan is dat netto negatief. Als je zo door blijft gaan, zullen je heupen na vijf jaar waarschijnlijk nogal stijf zijn, snap je? De yoga is geweldig. Maar waar het op neer komt, is dat je je totale levensstijl moet doorlichten. Houding is belangrijk, want als gamers zitten we een groot deel van de dag en dat is belangrijk voor de gezondheid van de wervelkolom. Het is belangrijk voor de lichaamsuitlijning en de bloedsomloop. Te lang zitten in welke houding dan ook is sowieso lastig voor je lichaam, zelfs als je een perfecte houding hebt.”

“Houding is belangrijk, want als gamers zitten we een groot deel van de dag en dat is belangrijk voor de gezondheid van de wervelkolom. Het is belangrijk voor de lichaamsuitlijning en de bloedsomloop.”


– Xaryu

VERANDER REGELMATIG

“Ik heb het idee dat elke houding op zich goed is, maar dat je wel steeds van houding moet veranderen. Wat bedoel ik daarmee? Bijvoorbeeld een tijdje gamen met één knie omhoog. Daarmee open je de knie en enkel en dat is goed voor je heupen. Ik zou dit dan vijf minuten kunnen doen. En dan doe ik misschien het andere been, ook zo voor vijf minuutjes, en dan bijvoorbeeld met beide benen naar beneden, vijf minuten lang. Mijn strategie is dat ik altijd verschillende posities afwissel. Ik hou ervan om beweging te integreren, door elke 20-30 minuten van lichaamshouding te veranderen.”

EEN GEZONDE OPSTELLING GEEFT VOORRANG AAN LANGDURIGE GEZONDHEID

“Een van de dingen die ik zo prettig vind aan de Aeron is dat ik er langer dan in een traditionele stoel in eenzelfde houding in kan zitten. Zoals met een eigenlijk correct uitgelijnd lichaam, met rechte wervelkolom en ellebogen en knieën in een hoek van 90 graden. 
Op de evenementen waar ik heen ga zijn meestal geen Herman Miller stoelen, dus dan krijg ik altijd zoiets van ‘Man, wat mis ik mijn stoel!’ Als ik terug ben, is het goed om thuis te zijn. Ik hou van de ondersteuning voor de onderrug. Ik hou van de aanpasbaarheid. Ik vind het fijn dat ik hem laag genoeg kan zetten. Ik ben een klein mannetje en ik kan de stoel laten zakken om mijn voeten vlak op de grond te zetten, wat ik belangrijk vind. Soms gaan stoelen niet zo laag als ik wil. 
Hetzelfde geldt voor het in hoogte verstelbare Nevi-bureau. Die gaat zelfs een heel stuk lager dan normale bureaus. Mijn vorige twee bureaus kon ik niet laag genoeg krijgen om ze goed uitgelijnd te krijgen, maar met dit bureau lukt dat perfect.”

VERGEET NOOIT JE #DOYOURDAILIES

“Het concept van “Dailies” in World of Warcraft zijn basic quests die je doet om langzaam een sterker en completer karakter te krijgen. Op een dag, zo'n anderhalf jaar geleden, zaten mijn vriendin en ik buiten en toen we bedachten zoiets van: ‘Ho eens even, we kunnen zelf dailies doen! We kunnen dailies verzinnen om in het echt te doen.’ Basisdingen die je elke dag kunt doen om het welzijn in je echte leven te bevorderen. Je karakter vormen. Het was eigenlijk nooit de bedoeling dat het zo’n succes zou worden, maar iedereen was zo van, dit is cool! 
Ik denk dat we in het leven vaak dingen moeten herkaderen. En gezondheid en fitness klinkt misschien als een grote uitdaging voor een boel mensen. Ik denk dat het vereenvoudigen tot de kern, de essentie en gewoon zeggen: kijk, je kunt gewoon deze dailies dagelijks doen. En ik heb mensen gehad die zeiden ‘Ik doe mijn dailies al drie maanden en ik voel me geweldig.’
Die kleine dingetjes, die tellen op, van dag tot dag, van week tot week. Het is een soort klein voordeeltje dat langzaam toeneemt.” 

JE DOELSTELLINGEN BEREIKEN BETEKENT GEMOTIVEERD BLIJVEN, DE KLEINE WINST VIEREN EN LEREN VAN FOUTEN

“De reden dat ik gepassioneerd ben over veel van deze dingen, is omdat ik ze nodig had toen ik opgroeide. Ik was zo’n jochie dat 16 uur per dag computerspelletjes zat te spelen. Ik had geen grote vriendengroep. Ik isoleerde mezelf dagenlang in mijn kamer. Ik at niet echt goed. En ik zag dat dat een tol eiste op mijn lichamelijke en mijn geestelijke gezondheid, en ik denk dat die langzaam aan minder werden. 
Als je een succesmentaliteit opbouwt door telkens die kleine overwinningen per dag te boeken, wat doet dat dan? Het bouwt een momentum op, zodat je bij het volgende waar je je zinnen op hebt gezet, denkt ‘Ik ga dit doen, niets kan me tegenhouden.’ Maar wat ook is, zelfs als je wordt tegengehouden en je niet bereikt wat je wilde bereiken, dan kun je het omdraaien. Je kunt zeggen, nou, ik heb hier zoveel van geleerd en ik ga beter worden in mijn volgende doel.
Het is een positieve manier om naar dingen kijken: het positieve en negatieve omdraaien door het gezichtspunt te veranderen, maar ook kleine dagelijkse successen boeken. Alles wat ik doe, leidt tot iets groters. En ik kan dat momentum vasthouden. En zelfs als er iets niet lukt, laat ik me er niet door kapotmaken. Ik leer ervan en ga weer door.”

6 STAPPEN NAAR EEN BETERE GEZONDHEID: HOE PROFESSIONELE GAMER XARYU (MET ZIJN VOLGERS) FIT BLIJFT MET EEN DAGELIJKS REGIME VAN HAALBARE WELZIJNSDOELEN.

XARYU’S OPSTELLING

“Een van de dingen die ik zo prettig vind aan de Aeron is dat ik er langer dan in een traditionele stoel in de juiste houding in kan zitten, met rechte wervelkolom en ellebogen en knieën in een hoek van 90 graden. Ik vind het fijn dat ik de stoel kan laten zakken zodat mijn voeten plat op de grond staan, goed uitgelijnd.”