DESIGNER MOLLY ROSE DYSON OVER HAAR RETROFUTURISTISCHE VISIE OP DE EMBODY GAMING-STOEL

Elke gamingstoel van Herman Miller wordt geleverd met een special-edition poster, ontworpen door een kunstenaar die, net als wij, ontwerpen herhaalt, erop doorborduurt en er een nieuwe verbeelding van maakt. Voor de poster ter ere van de Embody-gamingstoel hebben we designer Molly Rose Dyson gekozen.

Dyson is illustrator en grafisch designer en deed eerder werk voor onder andere Ray Ban, Polydor Records en Paul McCartney. Ze staat bekend om haar oogverblindende graphics die abstracte, niet-visuele media zoals muziek en ervaringen naar het tweedimensionale vertalen.
Herman Miller, met meer dan 70 jaar innovatie op gebied van stoelen, kan de gaming-ervaring verbeteren met meer comfort, focus en prestaties. En Dyson brengt die geschiedenis tot uiting in een retrofuturistische versie van de Embody-gamingstoel met “een nostalgische, sci-fi, grafische benadering”. We schoven bij Dyson aan tafel om diep in haar eclectische invloeden te duiken, van de verpakkingen van games uit de jaren 80 tot de Japanse designcultuur en een Tsjechisch sciencefictionmagazine.

DIT IS DE EERSTE KEER DAT JE SAMENWERKT MET HERMAN MILLER. WAAROM HEB JE JA GEZEGD?

“Herman Miller is zo'n iconisch en bekend instituut, dat ik dacht: ‘Wauw! Iets wat ik heb gemaakt, gaat nu ook deel uitmaken van dat verhaal.’ Als ontwerper is dat natuurlijk superspannend, hoewel ik ook wel een beetje zenuwachtig was. Wat als mijn poster niet goed genoeg is?
Ik ontwerp meestal posters voor muziek en evenementen, dingen die veel vluchtiger en van tijdelijke aard zijn. Iets maken voor een concreet product was een verandering van tempo. Bij het ontwerpen van posters voor bijvoorbeeld muziek gaat het meer om het interpreteren van iets niet-visueels om aan de doelgroep over te brengen hoe de ervaring zou kunnen zijn, voordat die de muziek daadwerkelijk kan horen, of het evenement kan meemaken, of de band kan zien. Maar in dit geval gaat het meer om de ervaring van een fysiek product aan te vullen, in plaats van die te verbeelden.”

JE KENDE HERMAN MILLER AL GOED, MAAR DIT WAS JE EERSTE DIEPE DUIK IN ONZE COLLECTIE GAMINGPRODUCTEN. WAT WAS JE AANVANKELIJKE REACTIE? 

“Ik heb een boel vrienden die in gamedesign werkzaam zijn. En zo hebben we het toevallig al best veel gehad over die gamingstoelen in racing-stijl. Een beetje lacherig over hoe al die dingen er op een bepaalde manier uitzien. Dus toen ik de gamingstoelen van Herman Miller zag, was ik superenthousiast. Het is een mooiere kijk op de ‘traditionele’ soort gamingstoel die je op Twitch ziet langskomen.”

WAAR HAALDE JE JE INSPIRATIE VOOR DEZE POSTER VANDAAN?

“Ik heb een nostalgische, sci-fi, grafische benadering gecreëerd rond het idee van een klassiek meubelmerk dat vooruit naar de toekomst kijkt. Ik wilde het perspectief van nostalgische games koppelen aan het gamen van nu. Ik ben geobsedeerd door verpakkingen van games uit de jaren 80, dus heb ik daar veel naar gekeken, en verder naar hoesjes van VHS-banden en Japanse posters uit die tijd. Ik heb veel nagedacht over die look, en stelde me een gamer voor die graag iets aan de muur zou willen hebben dat herinnert aan klassieke games en de geschiedenis van de sciencefictioncultuur.
De illustratie had iets zwevends, iets vibrerends, iets dat oplichtte – een voorstelling van het soort ruimte waarin je wilt zijn als je aan het gamen bent – en een uitwendig skelet dat je ondersteunt en je draagt, dat je meeneemt naar deze andere dimensie van prestaties. In plaats van in te gaan op de technische aspecten van de stoel, werd ik aangetrokken tot een gevoel van etherische en holografische elementen die de exoskeletale rug van de Embody-gamingstoel benadrukken. Omdat het team de manier waarop ik typografisch werk echt wist te waarderen, ontwikkelde ook ik verschillende lettervormen voor de poster.”

HET UITEINDELIJKE NIVEAU

Na een reeks schetsen maakte Dysons retrofuturistische benadering plaats voor het uiteindelijke ontwerp, dat meer nadruk legt op de kenmerkende exoskeletale rugleuning van de Embody-gamingstoel, met “etherische en holografische elementen”.

POSTER BIJ AANKOOP

Deze exclusieve poster van Molly Rose Dyson is verkrijgbaar bij aankoop van een Embody-gamingstoel. Haal hem vandaag nog in huis.